Ayak Ağrısı Neden Olur?
Ayak en önemli yük taşıyan organımızdır. Çok fazla sayıda kemik ve bağlardan oluşur, engebeli yüzeylerde yürümek için kavislerden oluşur. Bu kavislerin bozulduğu yapısal problemlerde ayak hastalıkları sık ortaya çıkar. Ayrıca ayak kaslarının bağlı bulunduğu işlevsel kas zincirlerinde oluşan problemler ayak hastalıklarının oluşmasında alt yapı hazırlar.
Aynı şekilde ayak kaslarının sinirsel anlamda bağlı bulunduğu segmentlerde oluşan problemler de ayak hastalıklarının oluşmasında önemlidir. Kişinin kilolu olması, kötü ayakkabı kullanması fazla ayakta kalması da tetikleyici faktörlerdir.
Ayak Ağrısına Zemin Hazırlayan Problemler Nelerdir?
Kas zinciri olarak bağlı bulunduğu bel, kalça, karın, kasık, bacak bölgelerindeki problemler en sık yansır. Sinirsel bağlantılardan dolayı üreme, idrar yolu ve kalın bağırsak problemleri yansıyabilir. Ayrıca bozucu alan olarak diş ve çene problemleri de yansıyabilir.
En sık Rastlanan Patolojiler Nelerdir?
Muayene ve görüntüleme sonuçlarına göre en sık rastlanan ayak problemleri şunlardır.
- Topuk Dikeni: Topuk ağrısının en önemli sebebidir. Topuk kemiği altındaki bağın yırtılmasına bağlı oluşur. Yırtılma sebebi genellikle bacak arka grup kaslarındaki gerginliktir. Gerginlik sebebi üreme, idrar yolu ve kalın bağırsak problemleridir. Bu problemler genellikle fonksiyoneldir ama organik problemlerde de oluşabilir. Arka zincir kaslarındaki problemler de gerginlik sebebi olabilir. Özellikle kesici dişlerdeki irritasyon pek bilinmeyen ama önemli bir sebeptir. Ayak arkındaki bozukluklar da mekanik hazırlayıcı sebeplerdir.
- Bağ Problemleri: Ayakta çok fazla sayıda bağ (ligament) vardır. Bu bağlar yukarıda sayılan hazırlayıcı sebeplerle veya travmalarla zorlanabilir.
- Tendinit ve Fasiitler: Ayak kaslarının bağlı bulunduğu kas zincirlerindeki problemler burada önem taşır.
- Mekanik Problemler: Düz tabanlı, yüksek tabanlık, halluks valgus, halluks rijidus gibi yapısal problemlerdir.
- Artroz: Ayak kireçlenmeleri genellikle yapısal problemi olanlarda sık görülür.
- İltihaplı Romatizma: Romatoid artrit hastalığında ayak eklemlerinde tutulma görülebilir.
- Nadir Durumlar: Ayağın tümör ve enfeksiyonları.
Nasıl Tedavi Edilir?
Öncelikle patolojinin ne olduğunu anlamak gerekir. Eğer bariz bir zorlanma ve travmaya bağlı değilse hazırlayıcı bir faktör olup olmadığı tespit edilmelidir. Mekanik ve yapısal problemler ayak hastalıklarında önemlidir.
Genel tedavi yaklaşımında önce ağrı kesiciler verilir, fayda görmeyen olgularda direk ayağa yönelik uygulamalar yapılır. Bunlar arasında fizik tedavi, ayak bağ ve tendonlarına kortizon, ozon terapi, PRP, proloterapi gibi uygulamalardır. Bu tedaviler sonuç tedavileridir. Yani ayakta oluşan probleme odaklanır hazırlayıcı sebepleri dikkate almaz.
Nöralterapi elde oluşan problemleri tedavi ederken, bu problemlerin oluşmasına zemin hazırlayan faktörleri de göz önüne alır ve tedavi eder.
Özellikle ayakta sık görülen travma ve zorlanmalara bağlı bağ ve tendon yaralanmaları durumlarında proloterapi ve CGF-PRP ile iyi sonuç alınabilir. Nöralterapi ile kanlanmayı arttırmak ve çevre kasları gevşetmek iyileşmeyi hızlandıracaktır.
Mekanik problemlerde destekleyici tabanlık ve ortezler sıklıkla önerilmektedir.
Yapıların bütünlüğünün bozulduğu durumlarda ise ortopedik cerrahi gerekir.