Dirsek Ağrısı Neden Olur?
Dirsek ağrılarının büyük çoğunluğu dirsek etrafındaki kasların normalin üzerindeki gerginliğine bağlıdır. Bu gerginlik bağlı bulundukları kas zincirlerine veya sinir segmentindeki problemlerden kaynaklanır. Yani direk bir zorlanma ve travma olmadığı sürece dirsek ağrıları başka bölgenin problemidir.
Dirsek Ağrısına Zemin Hazırlayan Problemler Nelerdir?
Kas zinciri olarak bağlı bulunduğu boyun, omuz, göğüs bölgelerindeki problemler en sık yansır. Sinirsel bağlantılardan dolayı boyun, ağız çene, sindirim sistemi, kalp akciğer problemleri yansıyabilir.
Dirsek Ağrısı Yapan Patolojiler Nelerdir?
Muayene ve MR görüntüleme sonuçlarına göre en sık rastlanan direk problemleri şunlardır.
- Tenisçi Dirseği: En sık rastlanan dirsek problemidir. Dirseğin dış kısmında belirgin hassasiyet vardır hasta elini ve dirseğini geriye bükmekte zorluk çeker.
- Golfçü Dirseği: Dirseğin iç kısmında hassasiyet bulunur, hasta cismleri kavramakta ve dirseğini bükmekte güçlük çeker.
- Bursitler: Eklem çevresinde bulunan keseciklerin iltihabıdır.
- Dirsek Yaralanmaları: Travmalara bağlı oluşan zorlanmalar, bağ yaralanmaları, kırık ve çıkıklardır
- Nadir Görülen Problemler: Romatizmal hastalıklara bağlı ağrılı şişmeler, dirseğe yayılan tümör ve enfeksiyonlar
Nasıl Tedavi Edilir?
Öncelikle patolojinin ne olduğunu anlamak gerekir. Eğer bariz bir zorlanma ve travmaya bağlı değilse hazırlayıcı bir faktör olup olmadığı tespit edilmelidir.
Genel tedavi yaklaşımında önce ağrı kesiciler verilir, fayda görmeyen olgularda direk dirseğe yönelik uygulamalar yapılır. Bunlar arasında fizik tedavi, ESWT, dirseğe kortizon, ozon, PRP, proloterapi gibi uygulamalardır. Bu tedaviler sonuç tedavileridir. Yani dirsekte oluşan probleme odaklanır hazırlayıcı sebepleri dikkate almaz.
Nöralterapi dirseğin kendisini tedavi ederken, dirseğin hasarlanmasına zemin hazırlayan faktörleri de göz önüne alır ve tedavi eder. Unutulmamalıdır ki dirsek ağrısı bir zorlanmayı takiben oluşsa bile eğer dirsek zorlanmaya meyilliyse zorlanır. 10 kişiden 8’inde problem yaratmayacak bir ağrılığı kaldırmak 2 kişide problem yaratıyorsa problem ağır kaldırmakta değil kişinin alt yapısındadır ve araştırılmalıdır.
Travma ve zorlanmalara bağlı bağ yaralanmalarında proloterapi ve CGF-PRP ile iyi sonuç alınabilir. Nöralterapi ile kanlanmayı arttırmak ve çevre kasları gevşetmek iyileşmeyi hızlandıracaktır.
Yapıların bütünlüğünün bozulduğu durumlarda ise ortopedik cerrahi gerekir.