Zona Nedir?
Zona, ciltte allerji benzeri kırmızı döküntülerle başlayıp, içi su dolu keseciklere sonra da ağrılı yaralara dönüşen bir hastalıktır. Önemi hayat kalitesini bozacak derecede olan ağrının cilt lezyonları geçtikten sonra da devam edebiliyor olmasıdır. Sinir köklerine yerleşen suçiçeği virüsü varisella zoster tarafından oluşturulur. Tuttuğu sinire göre vücudun belli bir bölgesinde sinir yayılım alanı boyunca görülür. Kafa çifti sinirlerini tutarsa baş bölgesinde, ağız, yüz, göz bölgelerinde şiddetli ağrıya neden olabilir.
Neden Olur?
Varisella Zoster virüsü su çiçeği geçiren veya aşısını olan herkeste bulunur ve sinir köklerine yerleşerek yaşamını sürdürür. Bağışıklık sistemi güçlü olduğu sürece bir zararı olmaz. Ancak ne zaman ki bir stres durumunda bağışıklık sistemi zayıflarsa aktifleşerek hastalığa neden olur. Bu konuda mental streslerin çok önemli bir yeri vardır. Ancak bireysel stres havuzunu dolduran fiziksel ve kimyasal stresler de zona'nın çıkmasını kolaylaştırmaktadır.
Zona Nasıl Tedavi Edilir?
Klasik tıbbi yöntemler antiviral ilaçlarla birlikte semptomları yatıştırmak üzere ağrı kesici antienflamatuar ilaçların kullanılmasıdır. Uzun vadede yaralar geçtikten sonra gelişen nöropatik ağrılar için ise antiepileptik ilaçlar tercih edilir.
Regülasyon tıbbı açısından ise özellikle tutulan sinir segmentine yapılacak nöralterapi enjeksiyonları ile hem ağrı kontrolü ve hastalığın kısa sürede geçmesi hem de oluşabilecek nöropatik ağrıların önlenmesi açısından son derece değerlidir. Nöropatik ağrı gelişmiş hastaların tedavisinde de etkili olabilmektedir. Ayrıca bozucu alanların tedavisi, hormonal dengenin sağlanması ve biofiziksel stres yükünün azaltılması için de nöralterapi değerlidir.
Mental stresin azaltılması için mikrosistem akupunktur, homeopati ve psikokinezyoloji oldukça önemli katkılar sağlar.
Uzun vadede zona'nın tekrarlarının önlenmesi için bedenin toplam stres yükünün azaltılması gerekir. Bu amaçla bağırsak florası ve candida düzeyleri, ağır metal ve latent asidoz düzeyleri, besin duyarlılıkları, mental stres düzeyi ve dişler başta olmak üzere bozucu alan taraması yapılır. Böylece vücudun stres yüklerinin bir dökümü oluşturulur.
Bağırsak florası bozuk ve candida problemi varsa besin duyarlılıkları dikkate alınarak düzenlenen şekersiz candida diyeti uygulanır. Bağırsak florası desteklenir.
Asit ve ağır metal yükleri varsa şelasyon programı düzenlenir.