Sırt Ağrısı Neden Olur?
Sırt ağrılarına sebep olan en önemli sebep duruş bozuklukları ve kireçlenmeler gibi gözükse de bunlar birer sebep değil sonuçtur. Asıl önemli sebep sırtın sinirsel ve fasya bağlantıları ile vücudun birçok yeriyle iletişimde olması ve iletişimde olduğu yerlerde oluşan problemin sırtta bir yansıma alanı bulmasıdır.
Sırt çevresindeki kaslar problemli alanlardan gelen sinyalleri alınca daha gergin hale gelir. Ayrıca myofasial kas zincirleri aracılığıyla boyun, bel, omuz, diz, kalça, diz ayak bileği gibi bölgelerdeki problemler sırt kaslarında gerilim yapabilir. Böylece eklemler ve bağlar üzerinde ek bir stres oluşur ve zorlanmalara açık hale gelir.
Ayrıca bu sinyaller kan akımını da bozacağından disklerin ve eklemlerin beslenmesi bozulur ve uzun vadede kireçlemelere neden olur. Postür bozuklukları, çalışma şartları mekanik streslerdir. Olayın gelişimine katkıda bulunurlar ancak yukarıda anlatılan alt yapı şartları oluşmuşsa tetikleyici etkisi çok daha fazladır, oluşmamışsa yani alt yapı sağlıklıysa etkileri çok daha azdır.
Sebepleri Nelerdir?
Duruş bozuklukları ve kireçlenme en sık sebep gibi görülse de sırt ağrılarında Çoğunda sebep sırt çevresindeki kas ve bağlarda oluşan problemler ile bozucu alan etkisi dediğimiz problemli vücut alanlarından olan yansımalardır.
- Tetik Noktalar: Halk arasında kulunç ağrısı denen ağrılı kas düğümlenmeleridir. Sırt kaslarında oluşması en yaygın sırt ağrısı sebebidir.
- Organ disfonksiyonları: Organlarda oluşan fonksiyonel problemler sinirsel bağlantıda oldukları sırt bölgesinde hassasiye oluşturabilirler. Hatta bazan organ disfonksiyonunun ilk belirtisi olabilir. Sırtı üçe bölersek 1/3 üst kısımda ağrı oluşturan kalp, akciğer, yemek ve soluk borusu ve midedir, orta 1/3 kısımda ağrı oluşturanlar mide, on iki parmak bağırsağı, pankreas ve dalaktır, alt 1/3 kısımda ağrı oluşturanlar ise karaciğer, safra kesesi ve bağırsakladır.
- Myofasial Kas Zinciri ile Etkilenme: Boyun, bel, omuz, diz, kalça, diz ayak bileği gibi bölgelerdeki tetik noktalar myofasial zincir bağlantıları yoluyla bel kaslarında gerilim ve ağrı yapabilir.
- Romatizmal Hastalıklar: Özellikle ankilozan spondilit hastalığının en çok tuttuğu alanlardan biridir.
- Kireçlenme: Sırt omurları arasında yer alan eklemlerdeki kıkırdağın dejenere olması sonucu oluşur. İlerlerse sinir kanallarında daralma sonucu kola yansıyan ağrı, uyuşma ve güç kayıpları yapabilir.
- Nadir Görülen Sebepler: Tümörler, kırıklar, enfeksiyonlar
Nasıl Tedavi Edilir?
Sırta ağrı sebebi olarak saptanan duruş bozuklukları ve kireçleme gibi problemler birer sonuçtur. Bu sonuçlar ağrı sebebidir ve tedavi edilmesi gerekir. Ancak beraberinde bunları oluşturan sebepler de tedavi edilmezse kalıcı şifa elde edilemez.
- Nöralterapi: Etkili ve kalıcı bir tedavi yöntemidir. Sadece ağrı kesici bir tedavi değildir. Bel ağrılarını sebepleri ve sonuçlarıyla birlikte tedavi eder. Deneyimli bir nöralterapist uyguladığı Nöralterapi enjeksiyonları ile yukarıda açıklanan mekanizmaları düzenler. Sinirsel iletileri düzeltir, bozucu alan etkisini ortadan kaldırır, dokulara kan akımını arttırır, metabolik atıkların detoksunu sağlar. Tetik noktalara yapılan Nöralterapi enjeksiyonları ve germeler ile bel çevresi kasların rahatlaması sağlanır.
- Akupunktur: Ağrıların azaltılmasında etkili bir yöntemdir. Nöralterapi gibi sinirsel iletileri düzenlemek suretiyle fonksiyon gösterir. Ancak bozucu alan tedavisi yapmada eksik kalır. Özellikle akut ağrılı vakalarda mikrosistem akupunkturu önemli katkı sağlar.
- Manuel Terapi: Deneyimli hekim ve hekim gözetiminde fizyoterapist tarafından yapılan manuel terapi özellikle ağrılı eklem blokajlarını açmada önemli katkı sağlar. Moyofasial germe ve mobilizasyon teknikleri de sırt kaslarının rahatlamasını sağlar.
- Fizik Tedavi: Kaslarda gevşeme, kan akımında artış yapar. Yaptırılan egzersizlerle sırt çevresi kaslarında rahatlama ve postürde düzelme sağlanır. Ağrıların azaltılmasında katkısı vardır.
- İlaçlar: Ağrı kesici ve antienflamatuar ilaçlar ağrıyı kesmede yardımcıdır ancak tedavi edici etkileri yoktur.
- Yaşam Şekli ve Beslenme: Yapılan ölçümler ve değerlendirmelere göre hastanın ihtiyacı varsa beslenmesi düzenlenir, gerekli besin takviyeleri verilir. Postür ve solunum egzersizleri, uyku, yatak şekli, yeterli sıvı alımı önemlidir.