Romatoid Artrit Nedir?
Eklemelerde ağrı ve şişliklerle seyreden ilerleyici iltihaplı bir romatizmadır. Kadınlarda daha sık görülür ve özellikle el bileklerden başlaması simetrik olarak küçük eklemleri tutması ailesel özellik göstermesi tipiktir. Romatoid artritte nispeten sık tutulan diğer eklemler dirsekler, omuz, boyun, çene, kalça, diz, ayak bilekleri ve ayak parmak eklemleridir.
Romatoid artritte omurga eklemleri genellikle tutulmaz. Bazen boyun omurları tutularak ense ve boyun ağrısı yapabilir. Seyrek olmakla birlikte bazı bireylerde cilt, gözler, akciğerler, kalp ve kan damarları dahil olmak üzere çok çeşitli vücut sistemlerine zarar verebilir.
Neden Olur?
Romatoid artrit, bireyin bağışıklık sisteminin sinovyuma, yani eklemleri çevreleyen zarların astarına saldırması ile ortaya çıkar. Bu saldırıdan dolayı ortaya çıkan iltihaplanma sinovyumun kalınlaşmasına ve dolayısı ile eklemdeki kıkırdak ve kemik dokusunun yok olmasına neden olur.
Buna bağlı olarak eklemi bir arada tutan tendonlar ve bağlar zayıflamaya ve gerilmeye başlarlar. Zaman içerisinde eklem doğal şeklini ve düzgün hareketi sağlayan konumunu kaybeder.
Tıp uzmanları oto immünite denilen bu sürecin neden başladığı konusunda henüz kesin bir bilgiye sahip olmasalar da, kalıtsal bir bileşenin muhtemel olduğu ifade etmektedirler.
Regülasyon tıbbı açısından oto immün hastalıklar bağışıklık sisteminin dengesizleşmesi ve kendine zarar verecek şekilde aktivite göstermesidir. Bunun da ana sebebi bedenin stres yüküdür. Bu stres mental stres olabileceği gibi kişini geçirdiği hastalık ve ameliyatların yarattığı biofiziksel stres veya beslenme bozukluğu, bağırsak flora bozukluğu, vitamin mineral eksiklikleri, bedenin toksik yükleri gibi biyokimyasal stresler de olabilir.
Sonuçta bu streslerin toplamı belli bir eşiği aştığında bağışıklık sisteminde de davranış bozuklukları ortaya çıkabilmektedir. Bu stresler içinde özellikle bağırsak flora bozukluğu ile bağırsak candidası sonucu gelişen aşırı geçirgen bağırsak ve bağ dokuda birikebilen ağır metal ve bağ doku hasarını tetikleyen asit yüklerinin Romatoid Artrit hastalığı açısından özel bir önemi vardır.
Nasıl Teşhis Edilir?
Özel bir teşhis yöntemi yoktur. Hastalık bulgularının ortaya çıkmasıyla gidilen fizik tedavi veya romatoloji hekimi tarafından yapılan muayene bulgularının romatoid artrit için belirlenmiş tanı kriterlerine uymasıyla tanı konulur. Laboratuvar testleri ile genellikle vücuttaki iltihap düzeyleri, kan sayımları, karaciğer böbrek fonksiyon testleri değerlendirilir.
Romatoid artrit vakalarında kullanılan diğer yaygın kan testleri romatoid faktör ve anti-siklik sitrüline peptit antikorlarının varlığını belirlemek için kullanılır. Röntgen filmleri ise eklemlerdeki hasarı takip etmek için kullanılır.
Romatoid Artrit Nasıl Tedavi Edilir?
Klasik tıbbi yaklaşımda bağışıklık sisteminin eklemlere ve diğer dokulara zarar vermesinin önlenmesi için bastırılmasıdır. Bu amaçla anti enflamatuar ilaçlar, kortizon ve immun modülatör ilaçlar kullanılır.
Regülasyon tıbbı açısından oto immün hastalığa zemin oluşturan streslerin tam bir dökümü yapılmalıdır. Bu amaçla doğumdan itibaren kişinin geçirdiği tüm hastalıklar, kazalar, ameliyatlar sorgulanır, nöralterapi bakış açısına göre segmental ve bozucu alan muayeneleri yapılır. Bioenformatif analizlerle kişinin bağırsak florası, candida düzeyleri, ağır metal ve asit yükleri, besin duyarlılıkları, mental stresleri belirlenir. Bu bulgulara göre kişiye özel bir tedavi planı çizilir.
Nöralterapi ile kişideki geçirilmiş hastalıkların yarattığı problemli vücut alanları (bozucu alanlar) tedavi edilir. Vegetatif Sinir Sistemi dengesi ve hormonal denge yeniden sağlanır. Problemli eklemlerin kanlanmasını arttırmak ve enflamasyonu azaltmak için eklemlere ait segmentler tedaviye dahil edilir.
Besin duyarlılıkları ve candida yüküne göre kişiye özel diyet programı verilir.
Vücutta biriken ağır metal ve asit yüklerinin detoksu için etkin bir şelasyon programı uygulanır.
Mental stresler için psikokinezyoloji, mikrosistem akupunktur ve homeopati uygulanır.
Bütüncül regülasyon tıbbı yaklaşımlarıyla hastalığın ilerlemesi yavaşlamakta, bulgularında iyiye doğru gidiş saptanabilmektedir.