Bağırsak Florası Nedir?
Flora ortam anlamına gelir. Bağırsak ortamından kastedilen bağırsağın içinde bulunan mikroorganizmalardır. Bağırsak için yaklaşık 500 çeşit bakteri bulunur ve bunların sayısı 1-10 katrilyon arasındadır. Floranın %98’i yararlı bakterilerden, %2’si ise zararlı bakterilerden oluşur. Az bir miktarda ise Candida mantarı bulunur.
Ne İşe Yarar?
Florada bulunan yararlı bakteriler, besinlerin sindirilmesi, bazı vitaminlerin üretilmesi, bağırsakta iltihabın önlenmesi ve bağırsak hücrelerinin korunmasını sağlar.
Bozuk Bağırsak Florası Nedir?
Normalde florada hakim durumda bulunan yararlı bakterilerin azalması buna karşın zararlı bakterilerle candida mantarlarının artmasıdır.
Bağırsak Florası Bozulunca Ne Olur?
Normalde zararlı bakteriler sayıca az olduklarında yararlı bakterilerce kontrol altında tutulur ve hastalık yapamazlar. Ancak yararlı olanlar azalınca hastalık yapmaya başlarlar. Candiada mantarı da normalde az miktarda bulunan ve zararlı olmayan hatta ağır metalleri tutması sayesinde yararlı olan mikroorganizmalardır. Floranın bozulmasıyla ilk üreyen candidalardır. Candidalar hifli büyüme gösterir, yani uzantılarını bağırsak hücreleri arasına uzatarak bağırsağın yarı geçirgen yapısını bozar. Patojen bakterilerin de artmasıyla bağırsak astarında iltihap ve bozulma meydana gelir. Bağırsak astarında bozulma sonucunda normalde vücuda girmemesi gereken toksinler, ağır metaller, sindirilmemiş gıdalar girmeye başlar, besin hassasiyetleri gelişir. O güne kadar dokunmayan bazı gıdaların dokunmaya başladığı farkedilir.
Aşırı geçirgen bağırsağın sonucu ise aşağıda sıralanan rahatsızlıklardır;
- Halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı
- Depresyon, anksiyete, takıntı, uyku ve dikkat bozuklukları
- Gaz, şişkinlik, bulantı, mide krampları, kabızlık veya ishal, hazımsızlık, ağız kokusu
- İnsülin direnci, kan şekeri dengesizliği, kilo artışı, ödem
- Ciltte kaşıntı döküntü, alerjik astım, nezle
- Haşimato troiditi
- Romatizmal hastalıklar
Flora Neden Bozulur?
- En önemli sebebi kontrolsüz antibiyotik kullanımıdır. Her üşütüldüğünde veya en ufak bir enfeksiyonda antibiyotik kullanılırsa floradaki bakterilerin önemli bir kısmı kaybedilir. 1 hafta antibiyotik kullanıldığında floranın toparlanması en az 6 aydır. Bu açıdan çok önemli bir bakteriyel enfeksiyon olmadığı sürece antibiyotik kullanılmamalıdır. Zaten hastalıkların önemli bir kısmı virüslerle oluşur ve antibiyotik virüslere etkisizdir. Ozon gazı doğadaki en güçlü antiseptiktir. Klordan 3000 kat daha güçlüdür ve insan vücuduna bir zararı yoktur, üstelik bakterilerle birlikte virüs ve mantarlara da toksiktir.Üst solunum yolu enfeksiyonlarında, sinüzitte, orta kulak iltihabında 3-5 seans ozonla enfeksiyon tamamen geçmektedir. Akciğer enfeksiyonlarında zeytinyağından geçirilerek elde edilen ozol gazı kullanılır. İshallerde rektal ozon, yara enfeksiyonlarında torba ozon kullanılarak mükemmel sonuçlar alınabilir.
- Antibiyotikler dışındaki ilaçlar; kortizonlar, romatizma ilaçları, antidepresanlar
- Dengesiz Beslenme:
- Karbonhidrattan zengin gıdalar
- Rafine gıdalar
- Hazır yiyecekler
- Katkılı gıdalar
- Gece geç saatte yemek yemek
- Asidik beslenme ve az su içme
- Sezaryan başta olmak üzere karın bölgesinden geçirilen ameliyatlar
- Ağır metaller, hormonlar
- Aşılar
- Stres, duygusal yüklenme
Nasıl Tespit Edilir?
Tespit etmek için önce şüphelenmek gerekir. Sayılan klinik belirtileri olan hastalarda kinezyooljik kas testleri, bioscan, biorezonans ile yüksek kesinlikte teşhis konulabilir.
Nasıl Tedavi Edilir?
Flora bozukluğu sadece probiyotik ilaç kullanarak ya da kefir içerek düzeltilemez, mutlaka, konuda yeterli bütüncül bakış açısına sahip bir diyetisyenle düzenlenecek beslenme programı, bağırsak astarının tamiri için rektal ozon veya kolon hidroterapi, patolojik hastalık hafızasının resetlenmesi ve regülasyonun yeniden sağlanması için Nöralterapi gerekir. Ayrıca vitamin mineral eksiklerinin takviye edilmesi, latand asidozla mücadele edilmesi şarttır.