El Bilek Ağrısı Neden Olur?
Hayvanlardan farklı olarak el ve bilekler insanların vücutta en sık kullandığı uzuvdur. Dolayısıyla travma ve zorlanmalara en açık bölgelerden biridir. Ancak işlevsel görevi olan kas zincirleri vasıtasıyla ve sinirsel bağlantılar yoluyla bu başka vücut bölgelerinin problemleri de yansıyabilir.
En sık Rastlanan Patolojiler Nelerdir?
Muayene ve MR görüntüleme sonuçlarına göre en sık rastlanan el bilek problemleri şunlardır.
- Tendinitler: Kasların eklemlere yapışma yerlerinde oluşan ağrılı enflamasyonlardır. En sık görülen başparmağı dışa açan kasın tendinitidir, buna De Quervain tendiniti denir.
- Fasiitler: Kasları saran ve kas zincirlerinin oluşumunu sağlayan zarlara fasya denir. Bu fasyalar uzak bölgede olan kas problemlerini ilişkide olduğu kaslara aktarılmasını sağlar. Özellikle avuç içi fasya yönünden zengindir. Özellikle göğüs, boyun, kolların iç yüzlerinde bulunan problemler fasya ile ele de iletilir. Avuç içini zorlayan aktivitelerle birleştiğinde avuç içindeki fasyalarda enflamasyon ve kalınlaşma olur. Sonuçta avuç içinde oluşan nodüller tetik parmak ve palmar fasit gibi problemlere neden olur.
- Artrozlar: El kireçlemesi genellikle yaşlı kadınların hastalığıdır ve ailesel özellik gösterir.
- İltihaplı Romatizma: Özellikle Romatoid artrit hastalığının en sık tuttuğu el- bilek eklemleridir.
- Nadir Rastlanan Durumlar: El bölgesini tutan enfeksiyon ve tümörler.
Nasıl Tedavi Edilir?
Öncelikle patolojinin ne olduğunu anlamak gerekir. Eğer bariz bir zorlanma ve travmaya bağlı değilse hazırlayıcı bir faktör olup olmadığı tespit edilmelidir. Özellikle tendinit ve fasiitlerde elin bağlı bulunduğu kas zincirleri incelenmelidir.
Genel tedavi yaklaşımında önce ağrı kesiciler verilir, fayda görmeyen olgularda direk ele yönelik uygulamalar yapılır. Bunlar arasında fizik tedavi, el bilek tendonlarına kortizon, ozon, PRP, proloterapi gibi uygulamalardır. Bu tedaviler sonuç tedavileridir. Yani elde oluşan probleme odaklanır hazırlayıcı sebepleri dikkate almaz.
Nöralterapi elde oluşan problemleri tedavi ederken, bu problemlerin oluşmasına zemin hazırlayan faktörleri de göz önüne alır ve tedavi eder.
Travma ve zorlanmalara bağlı bağ ve tendon yaralanmaları durumlarında proloterapi ve CGF-PRP ile iyi sonuç alınabilir. Nöralterapi ile kanlanmayı arttırmak ve çevre kasları gevşetmek iyileşmeyi hızlandıracaktır.
Yapıların bütünlüğünün bozulduğu durumlarda ise ortopedik cerrahi gerekir.