Proloterapi Nedir?
Proliferatif, yani hücre çoğalmasını uyararak iyileşmeyi tetikleyen bir tedavi yöntemidir. %10-20 dekstroz solüsyonunun ligament ve tendonların kemiğe bağlandığı noktalara enjekte edilmesiyle uygulanan bir tedavidir. Kas iskelet sistemi rahatsızlıklarında kullanılır. Eklemleri birbirine bağlayan ligamentlerde (bağlarda) ve tendonlarda (kas kirişlerinin kemiğe yapışma noktaları) bir hasar varsa etkili bir yöntemdir.
Ligament ve tendonlar gerek yaşla ve kullanıma bağlı gerekse travmalarla dejenere olur veya hasarlanırsa eklemlerde laksite denilen bir gevşeklik oluşur. Bu da hem eklemde ağrı yapar, hem eklem kıkırdağının dejenerasyon sürecini hızlandırır ve kireçlemelere neden olur. Böyle durumlarda proloterapi ligament ve tendonların onarılmasını ve sıkılaşmasını sağlar.
Hangi Hastalıklarda Yapılır?
- Omuz: Rotator kuf tendinitleri, tekrarlayan omuz çıkıkları, omuz travmaları sonrası oluşan ağrı ve instabilite durumlarında
- Dirsek: tensçi ve golfçü dirseği
- El: kök artrozlarda, tendinitlerde
- Omurga: Bel, boyun sırt kireçlenmelerinde
- Diz: Kireçlenme, bağ yaralanmaları, menisküs problemleri
- Kalça: kireçlenme ve eklem çevresi tendinitlerde
- Ayak Bileği: Ayakburkulmalarına bağlı gelişen kronik problemler ve laksite durumunda
Seans Sıklık ve Sayısı Nedir?
Seanslar ortalama 3-4 hafta aralıkla uygulanır. Seans sayısı problemin derecesine bağlıdır. Tek seansta çözülen problemler olduğu gibi 4-6 seans bazen daha fazla süren problemler de olabilir.
Yan Etkisi Var mıdır?
Enjeksiyon sonrasında enflamasyon olacağından birkaç gün süren ağrı artışı olabilir. Bu dönemde parasetamol gibi basit analjezikler ve soğuk uygulaması yapılabilir. Enjeksiyon bölgesinde morarma ve şişmeler bazan görülebilir. Asepsi kurallarına uyulduğunda ve uygun teknikle yapıldığında ciddi yan etki yok denecek kadar azdır.
Proloterapi Yaptırırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Kortizon kullanılıyorsa 3 hafta, antienflamatuar ilaç kullanılıyorsa asgari 3-4 gün önceden kesmek gerekir çünkü yöntemin tedavi edici etkisini bloke eder. Enjeksiyon sonrası yapılan bölgelere fazla yüklenmemek, agresif hareketlerden kaçınmak gerekir. Enjeksiyon bölgesinde enflamasyon olacağından özellikle tendonlar zorlanırsa yırtık oluşabilir. Ağrı sonrası oluşabilecek ağrı ve şişliklerde 24-48 saat soğuk uygulama ve basit ağrı kesiciler kullanılabilir.
Kimlere Yapılmaz?
Kan pıhtılaşmasını önleyen ilaç kullananlarda, enfeksiyonu olanlarda, kanserli hastalarda, gebelerde, iltihaplı romatizmal hastalığı olanlarda, bağışıklık baskılayıcı ilaç ve kortizon kullananlarda uygulanmaz.