Huzursuz Bağırsak Sendromu Nedir?
Özellikle yemeklerden sonra ortaya çıkan karın ağrısı, bağırsaklarda gurultu, şişkinlik sık tuvalete gitme şikayetleriyle seyreden bir hastalıktır. 45 yaş altı kadınlarda daha fazla görülür. İshal-kabızlık atakları, sık dışkılama, tam boşalamama, yorgunluk halsizlik semptomları da eşlik edebilir.
Neden Olur?
Bağırsakların yiyeceklere aşırı tepki göstermesi yani bir çeşit besin duyarlılığıdır. En önemli sebebi bağırsak florasının bozulması ve psikolojik stresler ile geçirilmiş hastalık ve ameliyat sekelleridir.
Nasıl Tanı Konur?
Yukarıda anlatılan belirtileri gösteren hastalarda yapılan tetkik ve kolonoskopik incelemelerin normal çıkması ile tanı konur. Özel bir teşhis yöntemi yoktur.
Huzursuz Bağırsak Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?
Karın ağrılarını azaltan spazm önleyici ilaçlar kullanılsa da bunlar tedavi etmekten ziyade semptomları yatıştırır. İlk yapılması gereken besin duyarlılıklarının saptanarak bu doğrultuda bir diyet programı düzenlenmesidir. Tahminen ya da eliminasyon diyeti gibi deneme yanılmaya dayalı yöntemler ampiriktir ve kesin sonuç almak güçtür. Besin duyarlılıklarının saptanmasında kliniğimizde Kinezyolojik Kas Testleri (Applied Kinesiology) ve Kalp Atım Hızı Değişkenliği yöntemi HRV=Hearh Rate Variability) kullanılmaktadır. Bu testler kan idrar gibi örnekler alınmadan vücut üzerinde yapılan bazı bioenformatif analizlere dayanmaktadır. Anında ve yüksek doğrulukla besin duyarlılıkları saptanarak net sonuçlar almak mümkündür.
Bağırsak florası yine kişiye özel saptanan probiyotikler ve besin destekleri ile takviye edilmelidir. Kişiye özel desteklerin saptanmasında da bioenformatif analizler oldukça etkilidir.
Besin duyarlılıklarının silinmesinde duyarlı bulunan besinin ters frekanslarının kullanıldığı Mora Terapi de son derece etkili bir yöntemdir.
Benzer şekilde duyarlı bulunan besinlerin kişiye yararlı olabilecek değişik frekanslarının sıvılara yüklenerek dil altı kullanıldığı Homeopati de oldukça yararlı bir yöntemdir.
Bağırsaklar muazzam bir sinir sistemine sahiptir ve duyarlılıklar kayıt altındadır. Bu kayıtların silinebilmesi Nöralterapi ile mümkündür. Ayrıca vücutta stres yaratan geçirilmiş hastalık ve ameliyatlara ait kayıtların silinmesi, sinirsel ve hormonal dengenin yeniden sağlanması kalıcı şifa için şarttır. Bu da nöralterapi ile mümkündür.