Lenfödem Nedir?
Vücudun atık şebekesi olan lenf kanallarındaki drenajın çeşitli sebeplerle tıkanması sonucu oluşan kol veya bacaklarda şişlikle kendini gösteren bir hastalıktır. Bu ilerleyici kronik hastalığın hastaların yaşam kalitesi üzerinde ciddi etkileri vardır. Lenfödem, estetik kaygılara ek olarak, ciddi rahatsızlıklara neden olabilir ve günlük işleri yerine getirme kabiliyetini etkileyebileceğinden, hastaların günlük yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir.
Neden Olur?
Lenfödem primer veya sekonder olarak sınıflandırılır. Primer (birincil) lenfödem, gelişimsel lenfatik vasküler anomalilerden kaynaklanır. Sekonder (ikincil) lenfödem sonradan edinilir ve altta yatan bir sistemik hastalık, travma veya ameliyatın bir sonucu olarak ortaya çıkar.
Sekonder lenfödemin en sık sebebi kanser cerrahisi ile lenf nodu çıkarılması ve sonrasında uygulanan radyoterapidir. Kansere bağlı lenfödemin doğal seyri, artan uzuv çevresi, kalınlaşma, iltihap, anormal yağ birikimi ve nihayetinde tekrarlayan cilt enfeksiyonları riskini artıran belirgin cilt bozuklukları ile tanımlanır.
Nasıl Teşhis Edilir?
Kol ve bacaklarda şişme olan hastalara yapılan lenfosintigrafi tetkiki ile kesin teşhis konulur. Doppler ultrasonografi de venöz ödemden ayırmada yardımcıdır.
Nasıl Tedavi Edilir?
Klasik tedavisi özel bir masaj türü olan lenfödem drenajı ve şişen uzvun bandajlanmasıdır. Diğer masaj türleri ve vibrasyon masajları yarardan çok zarar sağlar, kan dolaşımını arttıracağından lenfödemi arttırır. Pnömatik kompresyon yapan tulum şeklindeki cihazlar da aynı şekilde lenfödemi arttırır.
Regülasyon tıbbı yaklaşımında ise klasik tedavinin yanısıra parasempatik aktivitenin düzenlenmesi ve lenfatik drenajın arttırılması amacıyla Nöralterapi ana tedavidir. İlaveten bozucu alanların yarattığı biofiziksel stres yüklerini de azaltarak tedavi edici etki gösterir.
Bağ dokusunda biriken toksinlerin temizlenmesi lenf drenajını önemli ölçüde arttıracağından hastanın toksik yüklerine göre düzenlenen kapsamlı bir detoks programı uygulanmalıdır.
Sıvı alımı ve beslenmenin düzenlenmesi de önem taşır.
Lenf sisteminde dolaşım sisteminde olduğu gibi bir pompası yoktur. Yani kalp lenf sistemindeki sirkülasyonu sağlamaz. Lenf sirkülasyonu esas olarak kas hareketleriyle ve otonom sinir sisteminin parasempatik kısmı ile gerçekleşir.