Manuel Terapi Nedir?
Kas-İskelet sisteminde oluşan ağrılı fonksiyonel kısıtlılıkların ve blokların özel teknikler kullanarak elle açılması işlemidir. Bu amaçla kas germe teknikleri, mobilizasyon ve manipülasyon teknikleri kullanılır. Uygulamalarla eklem ve kasların normal biomekanik işlevine dönmesi amaçlanır. Manuel terapi bütüncül tıp yaklaşımlarının değerli bir parçasıdır.
Ancak her ağrılı eklem probleminin sadece manuel terapi kullanarak çözülmesi mümkün değildir. Problem sadece basit bir eklem bloğuna bağlıysa manuel terapi yeterli olabilir ancak her zaman problem bu kadar basit değildir.
Tedavinin sağlanabilmesi için hastanın bütüncül olarak emosyonel, enerjetik, biyokimyasal yönlerden ve kas-fasia zincirleri üzerinden de değerlendirilmesi gerekir. Manuel terapi ile hastanın yapısal-fonksiyonel olarak tedavi edilmesinin yanı sıra, hastanın bozucu alanlarının ve enerji bloklarının enerjetik yönden Nöralterapi, akupunktur gibi yöntemlerle, psikolojik yönden bach çiçekleri, psikokinezyoloji, psikoterapi gibi yöntemlerle, biyokimyasal açıdan da beslenme-bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesi ve ortomoleküler tedaviler gibi yöntemlerle tedavi edilmesi gerekir.
Nasıl Etki Eder?
- Eklem blokajlarının açılarak normal biomekanik fonksiyonun elde edilmesi
- Kaslardaki tetik noktaların giderilmesi
- Eklem çevresindeki duysal reseptörlerin etkilenerek ağrının azaltılması
- Kan akımının arttırılarak beslenmenin sağlanması
- Çevre yumuşak dokuların gevşetilmesi
Kimler Uygulayabilir?
Manuel terapi eğitimi almış doktorlar ve onların gözetiminde fizyoterapistler tarafından uygulanabilir. Fizyoterapistlerin teşhisi koyup yönlendirecek manuel terapi eğitimi almış bir doktor olmadan tek başlarına uygulamasının veya hiçbir tıbbi eğitimi olmayan kişilerin uygulamasının ciddi yan etkileri olabilir.
Hangi Hastalara Uygulanır?
Manuel terapi tekniklerinin uygulanması için eklem bloğunun, kas zincirlerinin, organ bağlantılarının bilinmesi gerekir. Eklemde mutlaka serbest yön tayini yapılabilmesi gereklidir.
- Her türlü periferik eklem bloklarında, mekanik disbalanslarda
- Sakroiliak eklem disfonksiyonlarında
- Bel, boyun, sırt ağrılarında omurgada irritasyon noktası ve serbest yönü saptanan hastalarda
uygulanabilir.
Kimlere Uygulanmaz?
Eklem serbest yönü olmayan, omurgada ciddi sinir basısı olan hastalara, efeksiyonu olan, aktif travması olan, ileri dejeneratif, ileri osteoporotik, enfeksiyon, malignitesi olan hastalarda uygulanmaz.
Uygularken Ağrı Olur Mu?
Manuel terapi uygulaması esnasında ağrı oluyorsa veya ağrıda artış oluyorsa mutlaka yanlış giden bir şey var demektir. Manuel terapi yapılan hastada rahatlama olmalıdır. Manuel terapide eklemden mutlaka ses gelmesi gerekmez ve asla aşırı kuvvet uygulanmaz. Önemli olan doğru teknik ve doğru pozisyonlamadır.
Doğru pozisyonlama yapıldığında maksimum 300-400 gramlık kuvvetlerle hatta bazen kuvvet uygulamadan sadece doğru pozisyonlama ile fonsiyonel açılma ve ağrının kaybolması görülebilir.
Kaç Seans Gereklidir?
Hastanın durumuna göre değişir. Bazı hastalarda tek seansla iyileşme olurken bazı hastalarda asgari 3 günde bir uygulanan seanslarla birden fazla terapi gerekebilir
Yan etkisi Var Mıdır?
Doğru teknik uygulandığında komplikasyon görülmez. Ancak bilinçsiz ve aşırı güç kullanarak uygulanan tedavilerde, manuel terapinin yapılması kontraendike olan durumlarda uygulanması halinde kırıklar ve kısmi felçler gibi ciddi komplikasyonlar görülebilir.