Omuz Ağrısı Neden Olur?
Omuz ağrılarının sadece %20’si omuzun direk kendi problemlerine bağlıdır. %80 omuz dışı sebeplerin tetiklemesine bağlı oluşur. Omuzun 180 derece hareket edebilmesi zorlanmalara açık hale getirir ancak daha önemli olan omuz çevresinde yirmiden fazla kasla iletişim içinde olması ve bu kasların her birinin vücudun değişik yerlerinden sinyal alıyor olmasıdır. Böylece vücudun başka yerinde olan problemlerin bu kasları gergin hale getirmesi omuzun kolayca zorlanmasına ve hasarlanmasına neden olur. Belki dikkatinizi çekmiştir, herkes aynı raftan malzeme alır veya ağır kaldırır ama bazı kişilerin omuz tendonu yırtılırken bazıları hiçbir problem yaşamaz.
Omuz Problemlerine Zemin Hazırlayan Etmenler Nelerdir?
Omuz hem kas-fasya bağlantıları hem de sinirsel bağlantıları aracılığıyla vücutta özel bir konuma sahiptir. Bu sebeple vücutta omuz dışında yaşanacak fonksiyonel ya da organik problemler, geçirilmiş ameliyatlar ve hastalıklar omuz problemlerinin oluşmasında ana aktördür. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Baş Boyun Bölgesi: Geçirilmiş veya süren bademcik, diş, sinüs iltihapları, çene eklem fonksiyon bozuklukları, troid problemleri, boyun omurlarında yaşanan problemler
- Göğüs: Kalp, akciğer, solunum ve yemek borularına ait problemler
- Üst Karın Bölgesi: Mide, on iki parmak bağırsağı, karaciğer, safra kesesi, pankreas, dalak problemleri
Omuz Ağrısı Yapan Patolojiler Nelerdir?
Omuzda ağrısı olan bir kişi doktora gittiğinde yapılan muayene sonrası genelde MR görüntüleme istenir ve genellikle aşağıdaki problemler saptanır.
- En sık %80-90 hastada rastlanan rotator kuf denilen kas grubunun tendonlarında incinme (tendinozis) ya da yırtılma (rüptür) saptanır. En sık da supraspinatus kasının tendonunda saptanır.
- Bunun dışında omuz kapsülünde yırtıklar, bursa adı verilen keseciklerde ödem ve enflamasyonlar tespit edilebilir.
- Omuzda ağrıyla birlikte hareketlerin kısıtlandığı donuk omuz (adeziv kapsülit) önemli bir omuz problemidir.
- Tekrarlayan omuz çıkıkları da önemli bir problemdir.
- Nadir görülen durumlar:
- Omuz kireçlenmesi yük taşıyan bir eklem olmadığı için nadirdir.
- İltihaplı romatizma hastalarında omuz tutulabilir.
- Omuzun enfeksiyonu, tümörü
Nasıl Tedavi Edilir?
Omuzda saptanan problemle birlikte bu problemi tetikleyen hazırlayıcı faktörlerin de tedavisi çok önemlidir. Aksi taktirde problemin tekrarlama olasılığı oldukça yüksektir.
Kas tendonlarında yırtık ve incinmeler görüldüğünde genel yaklaşım önce bir ağrı kesici vermek, düzelmezse omuza kortizon enjeksiyonu yapmaktır. Düzelmeyen vakalarda PRP, ozon, proloterapi gibi enjeksiyonlar yapılır ya da fizik tedavi uygulanır, bunlarla da düzelmiyorsa cerrahi işlem yapılır.
Bu uygulamaların tamamında yırtılan tendonla uğraşılmakta ancak neden yırtıldığına dair bir yaklaşım bulunmamaktadır. Yukarıda da açıklandığı üzere omuz vücudun birçok yeri ile iletişimde olan bir bölgedir. Özellikle ağız, çene, boyun, göğüs ve üst karın organlarda yaşanan fonksiyonel problemler ya da geçirilmiş ameliyat ve hastalıklar omuzda problem oluşmasına zemin hazırlar. Kalıcı bir şifa için hem omuzun hem de bu tetikleyicilerin nöralterapi bakış açısıyla tespit edilmesi ve nöralterapi enjeksiyonlarıyla tedavi edilmesi gerekir. Bu sayede omuz bölgesindeki hasarlı yapıların kanlanması düzeleceği için iyileşme olacak, tetikleyici faktörler tedavi edildiği için de tekrarlamayacaktır.
Omuzda ağrıyla beraber hareket kısıtlılığının da olduğu donuk omuzlarda nöralterapi ile birlikte manuel terapi ve mobilizasyon da yapılmalıdır. Donuk omuzda ana problem lenf drenajının bozulmasıdır. Kanlanmanın arttırılmasını ve lenf drenajını en iyi sağlayan yöntem nöralterapidir.
Tekrarlayan omuz çıkıkları hafif düzeyde ise ligamentlerin sıkılaşması için proloterapi enjeksiyonları denenebilir. Sonuç alınamayan vakalarda cerrahi işlem gerekir.