Varis Nedir?
Toplardamarların genişlemesine bağlı olarak kan akımının yavaşlaması sonucu damarların belirginleşmesi ve bacaklarda şişmelerle karakterize bir hastalıktır. Ciltte görülen varisler estetik problem dışında önemli bir problem yaratmaz. Daha derinde yer alan büyük toplardamarlardaki varisler ise uzuvlarda şişmelere ve damar içinde kan pıhtısı oluşmasına neden olur. Bu kan pıhtılarının dolaşıma atılması felç ve ciddi solunum sıkıntısı gibi hayati problemlere neden olabilir.
Varis Neden Olur?
Kilo ve fazla ayakta kalma gibi kanın kalbe dönüşünü engelleyen sebeplerle toplardamar toplardamarın elastik yapısının ve damar içinde geri dönüşü önleyen kapakçıkların fonksiyonunda bozulmalar sonucu oluşur. Ayrıca bağ dokusunda biriken toksik yükler ve hormonal dengesizlikler de önemli hazırlayıcı faktörlerdir. İlaveten damarları belirli bir çapta tutan otonom sinir sisteminde dengesizlik oluşturan karın bölgesinden geçirilmiş ameliyatlar ve hastalıklar da varis oluşumunu arttırabilmektedir.
Nasıl Teşhis Edilir?
Tipik belirtileri olan kişilerde doppler ultarsonografi ile kesin teşhis konulabilir.
Nasıl Tedavi Edilir?
Varis çorapları, damar gerginliğini arttıran ilaçlar, kilo verme gibi konservatif tedaviler yanında ilerlemiş vakalarda varisli damarların içine uygulanarak kapatan sklerozan tedaviler ve cerrahi tedaviler uygulanmaktadır.
Regülasyon tıbbı bakış açısına göre bu tedavilere ilaveten hazırlayıcı faktörlerin tedavisi için nöralterapi belirgin katkı sağlamaktadır. Özellikle karın bölgesinden hastalık veya cerrahi işlem geçirmiş hastalarda damarlar giden sinir uyarılarını düzenleyerek net katkılar sağlayabilmektedir.
Ayrıca bağ dokusu toksinlerini ve asit yükünü gidermek için iyi bir detoks programı, beslenmenin düzenlenmesi, yeterli sıvı alımı ve mikrobesin takviyeleri önemlidir.