Candida Nedir?
Candida vücudun normal florasında bulunan ve normal şartlarda hastalık yapmayan bir maya mantarıdır. Bağırsakta, ağızda, kadınlarda vaginada bulunur. Ne zaman ki bağırsak florası bozulur, bağışıklık sistemi zayıflarsa candidalar çoğalır ve tek hücreli formdan çok hücreli forma geçip istilacı ve hastalık yapan bir forma dönüşürler. Bağırsak astarında zedelenmeye neden olarak birçok klinik belirtiye neden olurlar.
Belirtileri Nelerdir?
- Aşırı tatlı yeme isteği, çabuk acıkma, acıkınca ellerde titreme, terleme, şişmanlık, kilo verememe, alkol içilmediği halde ağızda alkol kokusu
- Kabızlık, ishal, makatta kaşıntı, aşırı gaz, hazımsızlık, şişkinlik
- Ağızda aftlar, dişeti ve dilde beyaz tabakalar, ağız kokusu
- Kronik yorgunluk, uyku bozuklukları, depresyon, anksiyete, konsantrasyon güçlüğü
- Kronik yaygın ağrılar, migren, kas kasılmaları, eklemlerde şişlik ve ağrı
- İdrar yolları şikayetleri, kadınlarda vaginal enfeksiyonlar, ağrılı adetler, hormonal dengesizlik, erkelerde prostat iltihabı, iktidarsızlık
- Allerjik cilt döküntüleri, egzema, alerjik nezle, gözlerde yanma
Neden Olur?
Bağırsak florası bozulmadan ve bağışıklık sistemi zayıflamadan candida olmaz. Bağırsak florasını bozacak her türlü faktör candidaya zemin hazırlar.
- Başta antibiyotikler olmak üzere romatizmal ilaçlar, hormonlar, kortizonlar
- Sağlıksız beslenme: Aşırı karbonhidrat, şeker, rafine ürünler, alkol
- Kalitesiz uyku, egzersiz azlığı, stres, az su içmek
- Karın bölgesi başta olmak üzere geçirilmiş ameliyatlar
- Ağız, diş sağlığının bozuk olması,
- Bağışıklık sisteminin başka hastalıklar sebebiyle zayıflaması
Nasıl Teşhis Edilir?
Aşırı tatlı yiyen, şeker krizine giren, kilo veremeyen, acıkınca eli ayağı titreyen, kabızlık, ishal, makatta kaşıntısı olan, ağızda beyaz lezyonları olan, kronik yorgunluğu, uyku problemi, depresyonu olan hastalarda eğer rutin laboratuar bulguları normal çıkıyorsa candida düşünülmelidir. Gaita analizinde candida seviyesinin, kanda ıgA seviyesinin yüksek çıkması yol göstericidir. Daha pratik olarak kinezyolojik kas testi ve biorezonans ile teşhis konulabilir.
Nasıl Tedavi Edilir?
Mantar ilaçlarıyla tedavi etmeye çalışmak vücudun dengelerini daha da bozmaktan başka bir işe yaramaz. En önemli tedavi yolu candidanın ana besini olan rafina karbonhidrat ve şekerin diyetten asgari 2 ay kesin olarak kaldırılmasıdır. Alkol de bağırsakta hızla şekere dönüştüğünden kesin olarak yasaklanmalıdır. Diğer şeker kaynakları olgun ve kuru meyvelerde bol miktarda bulunan früktozdur, bu grup besinler de 2 ay süreyle yenmemelidir. Prinç, bulgur, sirke, soya sosu ve mayalı yiyecekler de uzak durulması gereken besinlerdir. Diyet süresince en çok tüketilmesi gereken besinler yeşil yapraklı sebzeler ve domatestir. Kabuklu yemişler, bakliyat ve tohumlar protein içeriği ve posası yönünden faydalıdır. Tam tahıl, mısır unu, yağsız beyaz ve kırmızı et de rahatlıkla tüketilebilir.
Diyetin kaçaksız ve kesin olarak uygulanması çok önemlidir. Diyette yapılacak kaçaklar tedavi sürecini uzatmaktan başka bir işe yaramaz.
Diyet yanısıra probiyotik, vitamin mineral desteği, asidozla mücadele yapılması gerekir.
Diyete uyum sağlamak bu hastalarda şeker isteği yüzünden çok güç olabilir. Bu durumda biorezonans çok yardımcıdır. Şeker frekanslarının vücuttan silinmesi diyete uyumu çok rahatlatır. Ayrıca vücudun enerji dengesini sağlar. Bach çiçekleri ile hastanın anksiyete, depresyon şikayetleri hafifletilebilir.
Bağırsak dengelerinin sağlanması, kan akımının ve lenfatik drenajın arttırılması, bağırsak sağlığını bozan ameliyat izleri gibi bozucu alanların etkisinin kaldırılması için Nöralterapi şarttır.
Bağırsak astarının onarılması, bağırsaktaki enflamasyonun giderilmesi için rektal yoldan bağırsaklara verilen ozon gazının çok faydası vardır. Asgari 10 seans uygulanması gerekir.
Tam iyileşme için sayılan yöntemlerin kombine uygulanması düzelme sağlandıktan sonra da eski alışkanlıklara dönülmemesi gerekir.