Selülit Nedir?
Selülit, kadınlarda cilt yüzeyinde çukurlu - tümsekli portakal kabuğu benzeri bir görünüme neden olan ve genellikle kalça, uyluk ve karın bölgesini etkileyen lokalize bir estetik cilt problemidir.
Yapılan çalışmalarda ergenlik sonrası kadınların %80-98’inde selülit olduğu saptanmıştır.
Neden Olur?
Selülitli dokuların mikroskop altında yapılan incelemelerinde esas problemin bal peteği şeklinde yağ dokusunu çevreleyen septa adı verilen bağ dokusunda olduğunu göstermektedir. Yani esas problem yağ dokusu artışından ziyade bunu çevreleyen bağ dokusundaki sertleşme ve kalınlaşmadır. Bağ dokusundaki sertleşmenin ana sebebi burada biriken toksinler ve bunların yarttığı enflamasyondur. Toksinlerin birikmesinin ise ana sebebi lenf drenajının yeterli olmaması yanı sıra kötü beslenme, bağırsak flora bozukluğu ve hormonal dengesizliklerdir.
Nasıl Tedavi Edilir?
Esasında ciddi bir sağlık problemi olmasına rağmen kozmetik bir problem olarak görüldüğünden genellikle çeşitli kremlerle ve estetik salonlarında çare aranır. Bu amaçla vibrasyonlu G5 masajları, vakum uygulamaları, ultrason uygulamaları yapılır. Daha tıbbi yaklaşımı olan merkezlerde ESWL (şok dalgaları), karboksiterapi, ozon enjeksiyonları, mezoterapi uygulamaları yaygındır. Ancak sayılan yöntemlerin hepsi kan akımını hızlandırmaya ve yağ dokusu yıkımına yöneliktir ama esas problem bu olmadığından kalıcı bir başarı sağlanamaz.
Selülitte kalıcı bir şifanın en iyi yolu nöralterapi ile beraber uygulanacak kapsamlı bir detoks programıdır. Çünkü ana problem bağ dokusu kirliliği ve hormonal disfonksiyondur. Bağ dokusu kirliliğini gidermenin en iyi yolu ise selülitli bölgede lenf drenajını arttırmaktır. Lenf drenajından sorumlu olan ana işletim sistemi otonom sinir sisteminin parasempatik kısmıdır.
Otonom sinir sistemini düzenleyebilen yeğene yöntem ise nöralterapidir. Dışarıdan yapılan lenf drenaj masajları lenf drenajında sadece kısmi ve geçici bir artış yapabilir. Vibrasyon masajları ve klasik masajlar ise lenf drenajını değil kan akımını arttırır.
Nöralterapi ile birlikte iyi bir detoks programı da şarttır. Bu amaçla beslenmenin düzenlenmesi, bağırsak florasının desteklenmesi, vücuttaki asit baz dengesinin sağlanması, ağır metallerin şelasyonu yapılmalıdır. Yeterli sıvı alımı, aerobik egzersiz ve solunum egzersizleri de lenf drenajı ve detoks için gereklidir.