İçindekiler
Bazal Metabolizma Hızı Nedir?
Tam bir dinlenme durumunda vücudun yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için gereken asgari enerji miktarıdır. Diyet yapmanıza rağmen kilo veremiyorsanız metabolizma hızınız düşük demektir.
Nasıl Ölçülür?
Metabolizma hızını ölçmenin en güvenilir yolu, kişinin istirahat halinde iken ne kadar enerjiye ihtiyacı olduğunu ölçen cihazlardır. Merkezimizde güvenilirliği onaylanmış vücut analiz cihazıyla ölçümler yapılmaktadır.
Bazal Metabolizma Hızı Neden Düşer?
Bunun birçok sebebi vardır,
- Cinsiyet: Kadınlarda erkeklere göre daha düşüktür
- Yaş: yaş ilerledikçe metabolizma hızı düşer Kas-yağ oranı: Vücutta kas kitlesi arttık bazal metabolizma hızı artarken, yağ kitlesi arttıkça azalır. Bu yüzden spor yapanlarda metabolizma hızı daha fazladır.
- Genetik: Ailesinde kalıtsal metabolizma problemi olanlarda metabolizma hızı daha düşük saptanır.
- Bağırsak Flora Bozukluğu: Candida gelişmesine ve insülin direncine neden olur.
- Beslenme İçeriği: sürekli karbonhidrattan zengin beslenenlerde metabolizma hızı yavaşlarken proteinden zengin beslenenlerde metabolizma hızı artar.
- Uzun Süreli Açlık: Özellikle kilolu kişilerin uzun süre yaptıkları düşük kalorili diyetler vücudun savunmaya geçerek enerji ihtiyacını azaltmasına neden olur.
- Kronik Stres
- Hormonal Hastalıklar: Troid bezinin yavaş çalışması, diyabet, adrenal korteks problemleri metabolizmayı yavaşlatan sebeplerdir.
Metabolizma Hızı Düşük Olursa Ne Olur?
Su içsem yarıyor diyenlerde olan tam da budur. Diyet yapılmasına rağmen kilo verilemez. Diyete dikkat edilmezse düzenli ve sürekli bir kilo artışı olur.
Metabolizma Hızı Nasıl Arttırılır?
- Bağırsak florasını kontrol ettirin. Sağlıklı bağırsak florası olmayanlarda insülin direnci olacağından kilo vermek mümkün değildir.
- Beslenme aralıkları ve miktarı: Metabolizma hızının arttırılması için vücudu aşırı ve uzun süre aç bırakmamak gerekir. Aksi takdirde vücut kıtlık olduğunu sanarak ihtiyaçlarını minimuma indirecektir. Bunu önlemek için az ve sık yenilmeli vücudun kıtlık algısı önlenmelidir. Üç ana öğün atlanmamalı bunun yanında ara öğünler de yapılmalıdır.
- Vitamin değeri yüksek kalori değeri düşük ve lifli olan meyve, yoğurt, fındık, badem, ceviz gibi yiyecekler tercih edilmelidir.
- Beslenmede yağ miktarını sınırlandırın, protein miktarını arttırın
- Karabiber, pul biber gibi baharatlı yiyecekler, kafeinli içecekler metabolizmayı hızlandırır
- Düzenli aralıklarla su için
- Düzenli egzersiz yapın
- Rektal ve majör ozon uygulamaları metabolizmayı hızlandırır
- Nöralterapi ile hormonal aksın düzenli çalışması, sorunları organların regülzasyonu sağlandığından metabolizma hızlanır
- Biorezonansın da enerji dengesi üzerinden metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır.