Baş Dönmesi Nedir?
Baş dönmesi kişinin etrafında sanki bir hareket varmış gibi algılanması durumudur. Bu sahte hareket hissi sonucunda ayakta sabit durmak güçleşir, kişi yalpalamaya başlar bir yerlerden tutunma ihtiyacı duyar.
Neden Olur?
Ayakta dengede durabilmek için postür (duruş) kaslarının belirli bir düzen içinde kasılması gerekir. Bu düzen merkezi sinir sistemi tarafından çevreden alınan bilgilere göre düzenlenir. Bu bilgiler gözden, iç kulaktan ve kas tendonlarındaki alıcılardan gelir. Eğer gelen bilgiler birbiri ile uyumlu değilse çevrede hayali bir hareketlilik varmış gibi algılanır. Bu da baş dönmesi olarak adlandırılır.
Baş dönmesinin en bilinen nedenleri iç kulak problemleri ve merkezi sinir sistemi hastalıklarıdır. Bu sebeple kronik baş dönmesi problemi yaşayan hastaların ilk müracaat edecekleri yer KBB ve nöroloji klinikleridir. Buralarda yapılan muayene ve tetkikler sonucunda organik bir sebep saptanamazsa ki çok büyük bir hasta grubunda sebep saptanamaz, hareket sisteminin de değerlendirilmesi gerekir.
Özellikle çene eklemi ve üst boyun omurga çevresinde denge için çok önemli alıcılar vardır. Bu bölgelerin fonksiyonel hareket kısıtlılıkları baş dönmesinin en sık rastlanan sebebidir. Bu fonksiyonel kısıtlılığa sebep olan ise kronik diş sıkma, kafa bölgesindeki diş, sinüs, bademcik gibi bölgelerde geçirilmiş enfeksiyonlar, sindirim, solunum ve dolaşım problemleridir.
Nasıl Teşhis Edilir?
Nöroloji ve KBB kliniklerinde yapılacak muayene ve testler soncunda teşhis konulur. Teşhis konulamayan olgularda üst boyun ve çene ekleminin fiziksel değerlendirilmesi ve bu bölgeyi etkiyebilecek problemli vücut alanlarının bioenformatif analiz yöntemleri ile değerlendirilmesi gerekir.
Baş Dönmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Organik bir sebep saptanırsa ilgili branş hekimi tarafından sebebe yönelik tedavi yapılır. Organik sebep saptanmazsa baş dönmesini önlemeye yönelik ilaçlar verilir.
Organik sebep saptanamayan ve uzun zamandır ilaç tedavisi gören hastalarda nöralterapi bakış açısı ile birçoğunda kalıcı sonuçlar almak mümkündür.
Öncelikle çene eklemi ve üst boyun bölgesi fonksiyonel kısıtlılık açısından değerlendirilir. Fonksiyonel kısıtlılıklar saptanır ise buna sebep olabilecek kafa bölgesindeki diş, sinüs, bademcik gibi alanlar ile sindirim, solunum ve kalp alanları bozucu alan etkisi bakımından bioenformatif analizlerle değerlendirilir. Bulunan problemlere göre bir tedavi planlanır.
Üst boyun bölgesinde saptanan blokajlar Manuel Terapi ile açılır. Nöralterapi ile bozucu alan etkisi ortadan kaldırılır. Sindirim sistemi problemleri varsa gerekli diyet programı ve besin destekleri ile takviye edilir. Vücutta saptanabilecek toksik yüklere detoks programı uygulanır.
Bu şekilde uygulanacak Bütüncül Regülasyon Tıbbı Uygulamaları ile semptomlardan kalıcı olarak kurtulmak mümkün olabilmektedir.