Adet Düzensizliği Nedir?
Ortalama 28 günlük periyodu olan menstrual siklusun bu periyodun belirgin bir şekilde dışında ve düzensiz olması durumudur. Sadece zamanın düzensiz olması değil, kanama miktarının aşırı ya da çok az oluşu, adetin sancılı olması, bel ağrısı, baş ağrısı, yorgunluk, anksiyete, depresyon gibi bulguların da eşlik etmesi söz konusudur.
Neden Olur?
Menstrual siklusun düzenli olması hormonal dengenin sağlıklı olduğunun bir göstergesidir. Tam tersine düzenin bozulması hormonal denge problemi olduğunu gösterir. Hormonal dengeyi bozabilecek her türlü stres adet düzensizliklerine neden olabilir. Ancak ciddi organik sebeplere de bağlı olabileceği unutulmamalıdır.
Regülasyon tıbbı bakış açısına göre hormonal dengenin bozulmasının temel nedeni strestir. Bu stresler psikosoyal faktörlerden kaynaklanan mental stresler olabileceği gibi fiziksel ve kimyasal stresler de olabilir. Fiziksel stresler arasında en sık geçirilmiş bademcik enfeksiyonları yer alır. Bademciğin sinirsel bağlantıları direk troid bezinin sinirsel bağlantıları ile aynıdır ve hormonal dengeyi bozan kronik bir irritasyon yaratabilir. Bunun dışında bireysel stres havuzunun taşmasına neden olan diş sinüs, çene eklemi problemleri, sindirim sitemi problemleri, geçirilmiş hastalık ve ameliyat sekelleri de sayılabilir. Kimyasal stresler arasında bedenin toksik yüklenmeleri, vitamin mineral eksiklikleri, beslenme bozuklukları ilk sırada sayılabilir.
Nasıl Teşhis Edilir?
Adet düzensizliklerinde ilk başvurulacak bölüm kadın doğum klinikleridir. Burada özellikle organik sebeplerin ekarte edilmesi gerekir. Gerekli muayene ve tetkiklerden sonra teşhis konulur ve tedavi planı oluşturulur.
Adet Düzensizliği Nasıl Tedavi Edilir?
Bulunan sebebe göre tedavi planlanır. Organik bir problem saptanırsa operasyon hormonal problemlerde ilaç tedavileri önerilir.
Net bir sebebin saptanamadığı çoğu olguda uzun süreli hormonal ilaçlar kullanılması gerekebilmektedir.
Organik bir problem saptanamadı ve ilaçlarla yeterli sonuç alınamıyorsa ya da ilaç yan etkisi oluyorsa regülasyon tıbbı yaklaşımları oldukça iyi bir katkı sağlayabilir.
Özellikle hormonal dengenin sağlanması açısından Nöralterapi çok değerlidir. Bozucu alan tedavisi ve hormonal aks enjeksiyonları ile kalıcı bir hormonal denge ve düzenli bir siklus sağlanabilir.
Bioenformatif analizlerle eğer eksiklikleri saptanıyorsa bağırsak florasının desteklenmesi, besin duyarlılıklarına göre diyet düzenlenmesi, mikrobesin takviyeleri gerekir. Toksik yüklenme saptanırsa yeterli bir şelasyon programı düzenlenmelidir.