Ürtiker Nedir?
Ciltte aniden ortaya çıkan kırmızı renkli kaşıntılı döküntülerle kendini gösteren alerjik bir hastalıktır. Halk arasında kurdeşen dökmek olarak tabir edilen hastalık vücutta genellikle belirli bir bölgede ortaya çıkar. Fakat bazen tüm vücudu kaplayan döküntüler de bulunabilir. Döküntülerin boyutları birkaç milimetre ile birkaç santimetre arasında değişebilir ve birleşerek daha büyük çaplı döküntüler oluşturabilir.
Ürtiker Neden Olur?
Ürtiker bir takım iç ve dış uyaranların tetikleyici etkisiyle bağışıklık sisteminin savunma hücrelerinden biri olan mast hücreleri tarafından kan dolaşımına histamin ve diğer kimyasalların serbest bırakılmasıyla ortaya çıkar.
Tıp uzmanları genellikle kronik ürtikerin nedenini veya akut ürtikerin neden bazen kronik bir hal aldığının nedenini belirleyemezler. Ancak deride görülen kurdeşen dökülmesinin tetikleyici nedenlerini şu şekilde sıralarlar;
- Bazı besinler, alkol kullanımı
- Stres
- Enfeksiyonlar. Virüs, bakteri ya da parazitlerin neden olduğu enfeksiyonlar
- Çeşitli hastalıklar. Tiroid hastalıkları, romatizmal hastalıklar
- Böcek zehiri. Arı sokması ve bazen sivrisinek ısırması
- Fiziksel etkenler. Soğuk, sıcak, güneş ışığı, ter, basınç, aşırı egzersiz gibi fiziksel faktörler
- Bazı ilaçlar. Bazı antibiyotikler, tansiyon ilaçları ya da ağrı kesici ilaçlar şekilde sıralanabilir.
Regülasyon tıbbı açısından ürtiker bağışıklık sisteminin dengesizleşmesi ve kendine zarar verecek şekilde aktivite göstermesidir. Bunun da ana sebebi bedenin stres yüküdür. Bu stres mental stres olabileceği gibi kişini geçirdiği hastalık ve ameliyatların yarattığı biofiziksel stres veya beslenme bozukluğu, bağırsak flora bozukluğu, vitamin mineral eksiklikleri, bedenin toksik yükleri gibi biyokimyasal stresler de olabilir.
Sonuçta bu streslerin toplamı belli bir eşiği aştığında bağışıklık sisteminde de davranış bozuklukları ortaya çıkabilmektedir. Bu stresler içinde bağırsak candidası, mental stresler ve bedende bağ dokuda biriken ağır metal ve asit yüklerinin ürtiker açısından özel bir önemi vardır.
Nasıl Tedavi Edilir?
Klasik tıpta allerjiyi baskılayıcı ilaçlar verilir. Allerjen saptanabiliyorsa kişinin alerjenden uzak durması önerilir ve uzun süren aşılanma yoluyla duyarsızlaştırma tedavileri yapılır.
Regülasyon tıbbı açısından ise özellikle bağırsak florası ve candida düzeyleri, ağır metal ve latent asidoz düzeyleri, besin duyarlılıkları, mental stres düzeyi ve dişler başta olmak üzere bozucu alan taraması yapılır. Allerji kökeni olan sebepler tedavi edilir.
Besin duyarlılıkları dikkate alınarak düzenlenen şekersiz candida diyeti uygulanır. Bağırsak florası desteklenir.
Asit ve ağır metal yükleri için şelasyon programı düzenlenir.
Bozucu alan tedavisi ve hormonal dengenin sağlanması için nöralterapi yapılır
Saptanan alerjenlere karşı vücudu duyarsızlaştırmak için ters elektromanyetik frekansla tedavi yapılır.
Kulak akupunkturu özellikle akut semptomların yatıştırılmasında oldukça etkilidir.
Saptanan allerjenler için homopatik remediler de oldukça etkili tedavilerdir.
Mental stres varsa kulak akupunkturu, homeopati ve psikokinezyoloji tedavileri oldukça etkindir