İltihaplı Romatizma Nedir?
Romatizma kas-iskelet sisteminde kronik ağrı oluşturan tüm hastalıklara verilen genel isimdir. Romatizmanın sebebi iltihap oluşturan bir hastalıksa iltihaplı romatizma olarak adlandırılır.
Neden Olur?
İltihap oluşturmasının sebebi oto immün yani bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırması sonucu oluşur. Oto immünitenin neden oluştuğu klasik tıp bakış açısından bilinmemektedir. Regülasyon tıbbı bakış açısına göre ise sebep alerjide de olduğu gibi kronik stres ve hormonal aksın bozulması sonucu oluşan bir dizi mekanizmadır.
Kronik olarak devam eden fiziksel, kimyasal, termal ve psikolojik streslerin toplamı böbrek üstü bezinden sürekli stres hormonlarının salınmasına neden olur.
Stres hormonları ile bağışıklığı düzenleyen hormon öncülleri böbrek üstü bezinden aynı yolağı kullanarak salgılanırlar.Bu yolağın stres hormonları lehine daha fazla kullanılması, bağışıklığı düzenleyen hormon öncüllerinin aleyhine olur ve bunların düşmesiyle bağışıklık sisteminin dengesi bozulur sonuçta allerji ve oto immün hastalıklar oluşur.
Bağırsak florasındaki bozukluk ve geçirgen bağırsak sendromu da kronik stresin hem sebebi hem sonucudur ve oto imünmünitenin oluşmasında önemli bir yeri vardır.
Tipleri Nelerdir?
En sık karşılaştığımız iltihaplı romatizmal hastalıklar romatoid artrit, ankilozan spondilit, pseriazis (sedef hastalığı), gut hastalığı, ailevi akdeniz ateşi, sistemik lupus eritamazozus (SLE), sjögren sendromu, skleroderma, polimyozit ve dermatomyozittir.
Belirtileri Nelerdir?
Hastalık tipine göre belirti verir. Ancak belli oranlarda kas, eklem, deri ve iç organ tutulumu vardır. Genel belirtiler ise halsizlik, yorgunluk, kilo kaybı, kas eklem ağrıları, eklem şişmeleri sebebi bilinmeyen ateş, kansızlık, tekrarlaayan karın ve göğüste ağrılar, saç dökülmesi, ağızda ve ciltte yaralar, iltihap testlerinde (sedim) uzun süreli yüksekliktir.
Romatoid artrit, ankilozan spondilit ve gut hastalığında eklemlerde tutulum ön planda olup ağrı, iltihaplanma ve uzun vadede deformasyon gelişir. Giderek sakatlığa yol açabilir. Pseriazis, Skleroderma, dermatomyozitte, SLE’de ise derideki tutulum ön plandadır. Ailevi akdeniz ateşinde ise organ tutulumu daha fazladır, sjögren sendromunda ise ağız ve göz bezlerinde tutulma olur.
Nasıl Teşhis Konur?
Teşhiste esas olan klinik belirtiler ve muayene bulgularıdır. Hepsinde ortak çıkan laboratuvar bulguları kan iltihap oranlarının yükselmesidir. Karaciğer, böbrek fonksiyon testleri ve biyokimyasal parametreler özellikle organ tutulumunu anlamak ve takip etmek açısından önemlidir. Kesin teşhis için tipleri birbirine çok benzediği için ayırıcı tanıda spesifik romatizma testleri kullanılır.
Nasıl Tedavi Edilir?
Klasik tıp bakış açısına göre sebebi tam olarak bilinmediği için ortaya çıkan sonucu yani iltihabı bastırmak için çeşitli kimyasal ilaçlar önerilir. Bunlar nonsteroid antieflamatuarlar, steroidler ve immün sistemi modüle edici ilaçlardır.
Regülasyon tıbbı bakış açısına göre ise oto immünetinin asıl sebebi vücudun biriken kronik stres yüküdür. Toplam stres yükünün bir dökümünün yapılarak bu stres yükünün azaltılması gerekir. Bu sayede vücut orijinal ayarlarına dönebilir ve oto immünite kaybolabilir. Bu stres yükü dokümantasyonunun yapılabilmesi klasik yöntemlerle değil bioenformatif analiz ve regülasyon tıbbı muayene yöntemleriyle mümkündür. Özellikle HRV (Kalp Atım Hızı Değişkenliği) ve Uygulamalı Kinezyoloji (AK: Applied Kinesiology) yöntemleri bu konuda çok yardımcıdır.
Dokümante edilecek stres yükleri nelerdir:
- Geçirilen tüm hastalık, kaza ve ameliyatlar, dişlere yapılan uygulamalar
- Kişinin psikososyal öyküsü
- Kişinin regülasyon kapasitesi
- Detoks organlarının durumu
- Bağırsak florası ve candida düzeyleri
- Vücudun toksik yükleri özellikle ağır metal ve asit yükleri
- Besin duyarlıkları ve tetikleyici alerjenler
- Vücutta eksik vitamin mineraller
Bu dokümantasyon her hastada farklı olacağından uygulanacak tedavilerin kombinasyonları ve süreleri de farklı olacaktır. Dokümante edilen stres yüklerine göre kişiye özel bir tedavi programı hazırlanır. Tek bir tedavi yöntemi ile iltihaplı romatizmayı kökten tedavi etmek olası değildir. Temel tedavi yöntemleri şunlardır:
- Nöralterapi: Özellikle biofiziksel streslerin tedavi edilmesi şarttır çünkü bu stresler ortadan kadırılmadan oto-immünitenin tedavi edilmesi olanaksızdır. Biofiziksel stresleri ise tedavi edebilen tek tedavi yöntemi nöralterapidir. Bu stresler geçirilmiş hastalık sekelleri, ameliyat izleri, organ disfonksiyonları, dişteki kanal, implant gibi uygulamalardır. Biofiziksel stres etkisini nötralize eden ve bozulan nörovegetatif ve hormonal sistemin düzenlenmesini sağlayan nöralterapi olmadan kalıcı bir tedavi mümkün değildir.
- Diyet: Kişinin ihtiyaçları analiz edilmeli eliminasyon diyeti gibi ezbere diyet programlarından kaçınılmalıdır. Özellikle yapısal alerjenler olan glüten, laktoz, früktoz gibi maddelerden hangisinin en yüksek duyarlılık yarattığı tespit edilip diyetten çıkarılmalıdır. Candida istilasını azaltmak için candidanın ana besin kaynağı şekerin diyetten çıkarılması gerekir. Asit yükü fazla ise alkali bir diyet programı uygulanmalıdır. Hastanın yeterince hidrate edilmesi çok önemlidir.
- Doğal Destekler: Kişinin ihtiyaçları analiz edilmeli her hastaya magnezyum, glutatyon, D vitamini, K vitamini, çinko, selenyum vb destekler içeren reçeteler vermek yerine, kişinin ihtiyacı olan destekler saptanıp verilmelidir. Özellikle hastanın ihtiyacı olan probiyotik desteği ve bağırsak astarının onarılmasında önemli olan beta glucan desteği önceliklidir. Vücutta bağ dokusunda biriken ağır metal ve toksinlerin atılabilmesi için bitkisel şelasyon ürünleri ve bol sıvı alımı çok önemlidir.
- Yaşam Şekli: Kişinin bol su içmesi, lenf sisteminin çalışabilmesi için günlük aerobik egzersiz ve derin nefes egzersizi yapması önemli katkılar sağlar. Uyku düzeninin sağlanması ve mental stresle başa çıkabilmek için yoga, hayata bakışın gözden geçirilmesi gerekirse psikoterapi desteği katkı sağlar
- Damardan Tedaviler: Özellikle asit yükü fazla olan hastalarda alkali sıvı tedavileri önem taşır.
- Ozon Tedavisi: Bağırsak astarının onarılması ve enflamasyonun giderilmesinde özellikle rektal yoldan uygulama önemli katkılar sağlayabilir. Antienflamatuar katkı için damardan ozon tedavisi de katkı saplayabilir.
- Homeopati: Kronik iltihabi hastalıklarda etkili remediler AK veya HRV ile saptanarak verildiği takdirde önemli katkılar sağlar.
- Akupunktur: Vücudun enerji dengesinin sağlanmasında ve oto immün tepkinin yatıştırılmasında değerli bir tedavidir. Ancak bozucu alanların tedavisini yapamadığından nöralterapi etkisinin çok uzağında kalır.